Om mig

Jag heter Nils, bor i Linköping och har hunnit passera 33 år Detta är storyn om min resa mot bättre hälsa, lägre vikt och att komma i form – itrim.

Jag har släpat på övervikt nästan hela mitt liv, sedan jag började skolan tills nu med ett kort uppehåll för 10-11 år sedan då jag hade normalvikt under 1-1,5 års tid.

Jag började mina försök att gå ner i vikt i högstadiet och har till och från fortsatt med det under 20 år. I högstadiet handlade det om att i åttan komma till skolsyster och väga sig en gång i veckan och prata lite om mat och motion, detta gjorde att jag gick ner 5 kg och höll mig där ett tag, men när vägningarna inte kom i nian gick jag upp det igen och ytterligare ett par kilo. Mitt första mer lyckade försök var inte ens ett eget val, jag gjorde lumpen och under de 10 månaderna gick jag ner 25 kilo och lyckades dessutom sluta röka.  Ett år senare hade jag gått upp 15 kg igen, men jag hade i alla fall inte börjat röka igen.

Efter det var det dags för viktväktarna där jag utan någon som helst motion gick ner 25 kilo på 9 månader, jag skulle enligt deras sätt att se på det gå ner ytterligare 5 kilo (så man kom under 25 i BMI) vilket jag nästan gjorde, men så fort jag slappnade av gick jag upp igen så jag låg 3 kilo över deras mål. Tröttnade efter nästan ett år på att jag inte gick ner de sista påtvingade kilona och gick första halvåret upp 5 kilo och ytterligare 3-4 kilo andra halvåret efter. Jag stannade sedan ett tag på 95-98 kilo, men gick upp igen när jag och min fru väntade barn (sympati-åt?) ungefär 15 kilo till och gick med i viktväktarna, men när dottern föddes föll det bort. Hade gått ner 10 kilo och satsade på gymkort, vilket gav resultat och var kul,  i 4-5 månader. Sedan gled även det bort i dimman. Efter några år hade det tillkommit en del kilo igen och när min fru började på viktväktarna hängde jag liksom på maten och tänket och minskade några kilo. De smög sig snart på igen.

Efter detta har jag testa lite andra sätt. Aftonbladets viktklubb gav mig ingenting. Körde Detox under två perioder 2009 och gick ner en del kilo båda gångerna. Tyvärr gick jag upp det mesta igen när Detox-perioden var över. För ett år sedan testade jag även LCD-pulver – Modifast. Gick ner 10-12 kilo under de 10 veckorna och gick upp hälften av dem redan första månaden efter jag gått över till vanlig mat igen.

Jag kan konstatera att jag behöver styrning, jag behöver stöd, jag behöver motionera och framför allt behöver jag hjälp att ta mig från viktminskning till stabilisering. Att gå ner i vikt går rätt hyfsat, men att stanna på den vikt man är nöjd med sen fixar jag uppenbarligen inte och lägger på några kilo mer än jag gått ner efter varje försök. Mitt BMI är jobbigt nära 40 och det känns som att detta är mitt sista och bästa försök att komma ner i vikt och stanna där. Operation är inget alternativ för mig. (Efter att jag vägde in på itrim kan jag konstatera att jag var över 40 i BMI).

Välkommen att följa min blogg, min resa och mitt kämpande mot en normal vardag, en vardag där jag länge än kan umgås och leka med mina barn. Detta är min bästa chans att få ett bättre och hälsosammare liv – ett liv där orken är tillbaka!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s